ژنو، سوئیس – در پنجمین کنفرانس بینالمللی بلوچستان که توسط جنبش ملی بلوچ (بی ان ام) در ژنو برگزار شد، یوسف بلوچ، فعال محیطزیست و حقوق بشر، به بررسی ارتباط میان مبارزه بلوچستان برای استقلال و بحران جهانی آب و هوا پرداخت.
وی در سخنرانی خود به نقض گسترده حقوق بشر در بلوچستان از جمله مفقودی اجباری و قتلهای فراقانونی اشاره کرد و این بیعدالتیها را به تأثیرات گستردهتر استعمار و سرمایهداری پیوند داد.
یوسف بلوچ گفت: «مبارزه بلوچستان ارتباط نزدیکی با بحران آب و هوا دارد. وقتی درباره نقض حقوق بشر در بلوچستان ار جمله مفقودی های اجباری و قتلهای غیرقانونی بحث میکنیم، مشخص میشود که این مسائل با بحران آب و هوایی که آن نیز حاصل سرمایهداری و استعمار است، مرتبط هستند. بلوچستان مستعمرهای از پاکستان است. برای ما ضروری است که این نظام سرکوبگر و نهادهای آن را از بین ببریم تا مردم بومی بلوچستان و سایر جوامع در سراسر جهان بتوانند به آزادی دست یابند.»
وی در خصوص اهمیت نمایندگی مردم بومی بلوچستان افزود: «بسیار مهم است که تأکید کنیم این سرزمین ماست، ما به اینجا تعلق داریم و نمیخواهیم تحت کنترل دیگران زندگی کنیم. ما باید در برابر این سلطه مقاومت کنیم.»
وی همچنین بر لزوم مشارکت گسترده جوانان در این جنبش تأکید کرد و گفت: «مشارکت هرچه بیشتر جوانان در مبارزه برای آزادی و عدالت ضروری است تا مطمئن شویم که آرمان ما بهدرستی نمایندگی میشود. هر فرد در بلوچستان به نوعی درگیر این مبارزه است؛ چه از طریق یک خویشاوند مفقود، دوست، یا کسی که توسط دولت پاکستان ربوده یا کشته شده باشد.»
یوسف بلوچ در پایان سخنانش بر اهمیت حفظ طولانیمدت این جنبش تأکید کرد و گفت: «این مشکلات در چند سال آینده حل نخواهد شد. ما باید از این بیعدالتیها خشمگین باشیم و در عین حال امید به آیندهای بهتر داشته باشیم. تعادل میان خشم و امید ما را به انجام اقدامات واقعی و تحولآفرین سوق خواهد داد.»
یوسف بلوچ یک فعال تغییرات اقلیمی و حقوق بشر از بلوچستان است. وی به عنوان سازماندهنده شاخه بلوچستان «جمعهها برای آینده» فعالیت میکند و همچنین در سطح بینالمللی در این جنبش نقش دارد. فعالیت وی از سنین جوانی و بر اساس تجربیات شخصیاش از تأثیرات شدید بحران آب و هوا آغاز شد.