دانلود کنید – گزارش:
https://thebnm.org/wp-content/uploads/2025/03/Paank-HR-Report-Feb-2025.pdf
نهاد حقوق بشری وابسته به جنبش ملی بلوچ (بی ان ام) موسوم به «پانک» گزارش ماهانه خود را برای فوریه ۲۰۲۵ منتشر کرده است که در آن به نقضهای شدید حقوق بشر در بلوچستان اشاره شده است.
بر اساس این گزارش، در ماه فوریه ارتش پاکستان ۱۸ نفر را در بلوچستان بهطور فراقانونی به قتل رسانده و ۱۳۴ نفر دیگر را به اجبار مفقود کرده است. بیشترین موارد در مناطق آواران، گوادر و کیچ گزارش شدهاند. افزون بر این، ۵۰ نفر که قربانی شکنجههای شدید روانی و جسمی بودند، بدون هیچگونه روند قضایی و بدون توضیحی درباره علت شکنجه آزاد شدند.
گزارش پانک فاش کرده است که در ماه فوریه موارد ناپدید شدنهای اجباری، شکنجه و قتلهای فراقضایی به طرز نگرانکنندهای افزایش یافتهاند و ارتش پاکستان بهطور مستقیم در این جنایات دست دارد.
در این گزارش علاوه بر ۱۴ منطقه در بلوچستان، مواردی از مفقودی های اجباری در پنجاب و سند نیز مستندسازی شدهاند. در آواران ۲۶ نفر، در گوادر ۲۵ نفر و در کیچ ۲۱ نفر به اجبار مفقود شدهاند. قربانیان شامل دانشجویان، فعالان اجتماعی و کارگران بودند که خانوادههایشان در بیخبری و اضطراب شدید درباره سرنوشت عزیزانشان بهسر میبرند.
در اعتراض به این مفقودی های اجباری، خانوادههای قربانیان با برپایی تحصنهایی در جاده شال-کراچی و جاده شال-تفتان، خواستار عدالت و آزادی عزیزانشان شدند.
گزارش پانک همچنین موارد هولناک قتلهای فراقضایی را ثبت کرده است. مومن بلوچ، کامران بلوچ و معراج نیاز پس از ربوده شدن در عرض چند روز تحت شکنجه قرار گرفته و سپس کشته شدند. دانشجوی مقطع امفل به نام الله داد از کیچ و کارگری به نام عبدالواحد از گوادر نیز قربانی این جنایات شدند. این امر نشان میدهد که نه تنها جوانان تحصیلکرده بلکه طبقه کارگر نیز از ظلمهای ارتش پاکستان در امان نیستند.
پانک در گزارش خود نسبت به افزایش قتلهای مردم بلوچ به دست جوخههای مرگی که تحت حمایت دولت فعالیت میکنند، ابراز نگرانی کرده است.
در برابر این نقضهای شدید حقوق بشر، خانوادههای قربانیان و فعالان همچنان به اعتراضات خود ادامه دادهاند. کمپ اعتراضی سازمان «صدای مفقودین بلوچ» (وی بی ام پی) اکنون ۵,۷۵۱ روز است که برپا بوده و به صدای خانوادههای مفقودین اجباری تبدیل شده است.
پانک از سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و دیگر نهادهای جهانی حقوق بشری خواسته است که بر پاکستان فشار بیاورند تا به اقدامات سرکوبگرانه خود در بلوچستان پایان دهد. این گزارش از نهادهای جهانی درخواست کرده است که با اعزام هیئتهای تحقیقاتی مستقل به بلوچستان، روندی بیطرفانه برای بررسی موارد مفقودی های اجباری، شکنجه و قتلهای فراقضایی را تضمین کنند.
پانک تأکید کرده است که برای پاسخگو کردن پاکستان در قبال نقضهای جاری حقوق بشر در بلوچستان، توجه مستمر جامعه بینالمللی امری ضروری است.