طبق گزارش پانک برای ماه مه 2024، وضعیت حقوق بشر در بلوچستان بدتر شده است.
پانک، سازمان حقوق بشر جنبش ملی بلوچ (بی ان ام) هر ماه گزارش حقوق بشری را با داده های کامل در بلوچستان ارائه می دهد، در گزارش مه 2024، جدا از جزئیات مفقودی های اجباری، قتل های فراقانونی و پرونده های ساختگی مفقودین اجباری، موضوع تصادفات جاده ای نیز اضافه شده است.
بر اساس گزارش پانک، نیروهای پاکستانی و عوامل جوخه های مرگ مرتبط با آن سه نفر را به قتل رسانده اند که اسامی آنها زاهد نیاز ساکن کندری مشکی، بالاچ نظیر احمد ساکن نوشکی و یارمحمد جلال ساکن نصیرآباد عنوان شده است.
طبق گزارش پانک در ماه مذکور 90 نفر از بلوچستان و کراچی توسط ارتش پاکستان به اجبار مفقود و 19 نفر از سلول های شکنجه آزاد شده اند، این در حالی است که هیچ توضیحی در مورد سلامت روحی و جسمی قربانیان مفقودین اجباری ارائه نشده است.
به گزارش پاناک، در ماه مه 2024، 22 نفر از کیچ، 15 نفر از گوادر، 9 نفر از آواران، 29 نفر از دیره بگتی، 2 نفر از مچ، 2 نفر از نصیرآباد، 2 نفر از خضدار، 3 نفر از شال، 2 نفر از دیره غازی خان، 2 نفر از نوشکی، یک نفر از پنجگور و یک نفر از کراچی پس از دستگیری فراقانونی به زور مفقود شده اند.
نیروهای پاکستانی باید در سطح قضایی برای همه موارد قتل های فراقانونی و مفقودی های اجباری پاسخگو باشند.»
پانک به پرونده های ساختگی علیه مفقودین اجباری توجه کرده و گفته است که ارتش پاکستان پس از مفقود کردن اجباری مردم در حال تشکیل پرونده های جعلی علیه آنها است که این مایه شکنجه قربانیان و خانواده های آنهاست.
به گفته پانک، قربانیان از این روند بی عدالتی رنج می برند.”
در ماه مه دستگیری جعلی سه مفقودی شامل نیاز عبدالله و بشیر عبدالغنی که با عنوان دست داشتن در قتل هفت نفر در سربندن گوادر به پلیس تحویل داده شدند، نیز فاش شد. این سه نفر از قبل توسط نیروهای دولتی دستگیر شده بودند.
به همین ترتیب، فیصل سوالی نیز پس از مفقودی اجباری به اتهام تروریسم به پلیس تحویل داده شده است.
این رویه بیشتر بر قربانیان مفقودی اجباری تأثیر می گذارد و نگرانی هایی را در مورد حاکمیت قانون و وضعیت حقوق بشر در بلوچستان ایجاد می کند.
پانک از افزایش تصادفات جاده ای در بلوچستان ابراز نگرانی و وضعیت وخیم جاده ها، عدم رعایت نکات ایمنی در جاده ها، نبود علائم و دستورالعمل های جاده ای از نظر ایمنی و بزرگراه های دو طرفه را از دلایل افزایش تصادفات در بلوچستان عنوان کرده است.
برای جلوگیری از حوادث و مرگ و میر بیشتر باید به ساخت و تعمیر جاده ها توجه شود.
پانک بار دیگر خواستار بهبود نقش نهادهای بین المللی شد، نظارت بر سازمان های بین المللی حقوق بشر و گزارش حقوق بشر در بلوچستان می تواند منجر به بهبود این موارد جدی شود. این روند می تواند باعث امید قربانیان و خانواده های آنها برای برقراری عدالت باشد.